torstai 20. marraskuuta 2014

Luonnollisuusko helppoa?

Pitkään olen miettinyt näitä tämän päivän trendejä. Monesti mietin, haluaisinko tänne maailmaan lasta ollenkaan, ainakaan tyttölasta. Valokuvailin tässä yksi päivä, kun oli aikaa hömpötellä itsekseen. Otin muun muassa ripsistäni kuvia, jotta näkisin itse miltä ne ulkoapäin näyttävät kulmista, joista itse en niitä näe. Kuulostaa hassulta. Ainakin, jos kertoo kuvailleensa itse meikkauksen jälkeen -kuvaa ei ottanut kosmetologi ripsienpidennysten laittamisen jälkeen. Vitsailin äidilleni Whatsapp-viestillä, että "Kiitos äiti ja iskä näistä ripsistä!", verraten tilannetta siihen, että monet lisäävät kuvia tekijää kiitellen kosmetologilla käymisen jälkeen.

En siis kirjoita tätä ripsienpidennysten puolesta tai vastaan. Aloin kuvan ottamisen jälkeen miettiä, laittaisinko kuvan Instagramiin samanlaisella tekstillä: "Kiitos äiti ja iskä!<3", mutta jälleen suomalainen luonne voitti. Ajattelin, etteivät kaikki ehkä ymmärtäisi sitä vitsiksi, jotkut voisivat loukkaantua. Pointtini onkin, että jos luonnollisuuden puolia pidetään, niin miksi itseä kohtaan saa osoittaa tyytyväisyyttään vain, jos on ehostanut itseään ei-luonnollisin keinoin, mutta ei omia luonnollisia hyviä puolia kohtaan? Olen siitä onnekas, että hiukseni ovat aina olleet pitkät, paksut ja kiharat sekä ripseni pitkät ja tuuheat. Kun joku sanoo niistä jotain mukavaa, kiitän kyllä, mutta koen jonkinlaista noloutta siitä, että näyttäisin ulospäin kohteliaisuuden tuntuvan hyvältä. Totta kai se tuntuu hyvältä! Koen, että olisi hienompi asia näyttää oma kiitollisuutensa kuin verhota se vähättelyjen taakse, mutta suomalaiseen perusluonteeseen ei kuulu saada näyttää olevansa itseensä tyytyväinen tai silloin on ylimielinen. Päätin olla laittamatta kuvaa.


Kovasti julistetaan luonnonkauneuden puolesta samalla, kun kuitenkin yhä suurempi osa ihmisiä leikkelee itseään, lisäilee "puutteellisiin" kohtiin täytettä ja laittaa pidennykset tai lisäkkeet. Esimerkiksi hiusten- tai ripsienpidennykset ovat hieno keksintö, jotka voivat lisätä kantajansa itsevarmuutta tai hyvää oloa. Silloinkin ne on kuitenkin sitä kauniimpia, mitä luonnollisemmin ne on laitettu. Sosiaalinen media on lisännyt kovasti kiinnostusta kaikkia näitä asioita kohtaan ja tuonut ne lähemmäksi tavallista ihmistä. Ihan pienet tytötkin tekevät asioita, joista itse samanikäisenä ei ollut edes tietoinen tai joista vain salaa haaveili. Huomiota annetaan kaikkialla niin paljon sellaisille asioille, jotka on jollakin tapaa manipuloituja. Voi olla, etten muista tarkasti, mutta melkein sanoisin, ettei näin paljoa ulkonäköpaineita ole ollut ikäiselläni ala-asteikäisenä. 


Tietysti uusiin trendeihin on jännittävää mennä mukaan ja kokeilla niitä. On myös turvallista olla osa samanlaista porukkaa. Siksi varmaan tietynlaiset kuvat ovat muun muassa Instagramissakin yleistyneet, kun halutaan tykkäyksiä ja hyväksyntää. Itse koen tärkeäksi olla omanlainen, uskollinen omille arvoille, mutta kyllä sekin tuntuu välillä haasteelliselta. Vaatii enemmän vahvuutta ja hyvää itsetuntoa pystyä pysyä omissa näkemyksissään ja arvoissaan menemättä massan mukana vain sen vuoksi, että kokisi itsensä jotenkin enemmän hyväksytyksi tai paremmaksi. Kukaan tai mikään ulkoinen ei määritä sinua enemmän kuin sinä itse. 

Pinnalla on ollut viime aikana keskustelu siitä, että saa näyttää, jos menee hyvin. Ei tarvitse piilotella omaa hyvää oloaan. Se ei tarkoita että tarvitsisi leuhkia. Voi olla tyytyväinen ja osoittaa kiitollisuuttaan, jolloin muutkin ajattelevat, että tuo ihminen arvostaa sitä, mitä hänellä on. Muut voivat parhaimmassa tilanteessa saada inspiraatiota tai motivaatiota toisen tilanteesta negatiivisten ajatusten sijaan.

Arvosta siis itseäsi ja pidä kiinni niistä arvoista, jotka ovat sinulle tärkeitä. Kiitä, kun kehutaan ja näytä, jos se tuntuu sinusta hyvältä.


Iida

2 kommenttia: