keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Raha – väline onnellisuuteen?


"Raha ei tuo onnea", sanotaan. Silti varmasti jokainen nauttii rahan tuomasta vapauden tunteesta, jolloin ei ole riippuvainen pankkitilin saldosta vaan voi huoletta mennä ystävän kanssa leffaan tai tehdä spontaanin matkan Tukholmaan. Voi ostaa heräteostona ihanan keväisen puseron tai hankkia uuden puhelimen vanhan tilalle ilman armotonta säästösuunnitelmaa. Voi suunnitella kaukomatkoja ja tehdä suurempia investointeja lähitulevaisuudessa, jos nykytilanne mahdollistaa tulevaisuuteen säästämisen. Se mistä harva nauttii, on päivä kerrallaan eläminen miettien, millä maksaisi postiluukusta pamahtaneen laskukasan.

Useimmat ihmiset kokevat elämänsä aikana kummankin vaiheen. Joskus on hyvä käydä pohjalla, jotta muistaa ettei mikään ole itsestäänselvää. Silloin ehkä myös arjen huumassa unohtuneet arvot palautuvat mieleen. Suomessa eläminen on kallista, varsinkin jos olet opiskelija Helsingissä. Puhumme ystävieni kanssa paljon raha-asioista. Tuntuu, että ikäisemme sukupolvi ei vierasta rahasta puhumista niin kuin vanhempamme. Toisaalta voi olla helpompi puhua rahasta, kun tulot ovat opiskelijan tuloluokkaa tai lähellä keskitulotasoa eikä eroja opiskelijoiden tulojen välillä ole vielä niin paljon. Olen miettinyt, missä raja raha-asioista puhumiseen ystävien kanssa menee. Loppuuko se siihen, kun astutaan täysipäiväisesti työelämään?

Monien ystävieni kanssa olemme tulleet siihen tulokseen, että tietynlainen vapaus raha-asioista miettimisestä tuo onnea. Ei raha sinällään, mutta sen mahdollistamat asiat. Raha ratkaisee melko paljon. Osa vierastaa ajattelutapaa, että raha tuo onnen. Ei silti tarvitse olla materialisti kokeakseen rahan tuoman mielihyvän. Ei Suomessa meuhkattaisi tällä hetkellä hallituksen leikkauksista samalla tavalla, jos raha ei merkitsisi ihmisille paljon. Ihmiset haluavat ylläpitää omaa elintasoaan; yhdelle se tarkoittaa, että on varaa ostaa lähi- ja luomuruokaa ja toiselle, että voi harrastaa haluamaansa harrastusta ja matkustella paljon. Joku taas arvostaa laatua ja materiaa, ja sekin on ok.


Raha tuo elämään onnellisia ja iloisia asioita, vaikkakin yleensä epäsuorasti. Onnea et voi ostaa, mutta sitä tuottavia tuotteita ja palveluita kyllä. Tällä hetkellä opiskelija-aikataulu tuntuu mukavan väljältä ja siitä täytyy nauttia siksi, ettei omaa ajankäyttöä ehkä enää koskaan ole mahdollista suunnitella näin vapaasti. Silti odotan innolla koulun loppumista ja työnteon aloittamista. Mielestäni raha tuo parhaan onnen silloin, kun sen eteen on tehnyt työtä ja työnteko on ollut vaivan arvoista ja oikeassa suhteessa palkkioon. 

Totuus on, että moni asia mahdollistuu rahan avulla. Oman elämän rakentaminen vaatii rahaa siinä missä terveyden, hyvinvoinnin ja sosiaalisten suhteidenkin ylläpitäminen. Hetkittäin on hyvä oppia venyttämään penniä, mutta antoisampaa on elämä, jossa rahan sijaan elämässä voi keskittyä itsensä toteuttamiseen haluamallaan tavalla. Vaikka parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia, eivät ne yleensä yksin riitä muodostamaan onnellista elämää.

<3 Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti